Grootste bureau van Nederland Grootste bureau van Nederland
Bijna 40 jaar ervaring Bijna 40 jaar ervaring
Al 65.000+ succesvolle relaties Al 65.000+ succesvolle relaties

Waarom is daten tegenwoordig zo moeilijk?

Oudere alleenstaanden verzuchten dat daten tegenwoordig zo ingewikkeld en zwaar is geworden. Is dat zo? Of gaan ze gewoon niet mee met hun tijd? Helaas is dat niet het juiste antwoord. Ook veel jongeren worstelen met het ‘gedoe’ om een partner te vinden. Daten is echt zwaar geworden. Waarom?

Voor me zit Marga. Een leuke, oudere dame die een mooi leven samen met haar man Arthur heeft gehad. Nu, twee jaar na zijn overlijden, zou ze wel weer een nieuwe relatie willen. Maar ze voelt zich overweldigd door alle nieuwe ontwikkelingen. Ze heeft nog nooit een date gehad, want Arthur leerde ze kennen op school, het was haar eerste vriendje en de enige man met wie ze samen is geweest. Daarom maakte ze met mij een afspraak. Ze dacht, dat ze misschien te oud was om nog een nieuwe partner te vinden, maar dat is grote onzin. Ik ken persoonlijk verschillende mensen van over de 90 die een nieuwe relatie hebben gevonden via de persoonlijke bemiddeling, dus voor iemand van nog geen 80 zou het helemaal geen probleem moeten zijn. Maar dat ze zich overweldigd voelt vind ik heel begrijpelijk. En herkenbaar.


Voordat de digitalisering onze maatschappij veroverde, ging je daten met iemand die niet geheel vreemd voor je was. Je had op zijn minst al eens een blik op die ander geworpen op school, op het werk, op de sportschool of bij de supermarkt. Je kwam elkaar tegen bij wederzijdse vrienden en zag elkaar in verschillende situaties. Op zijn minst was je vage bekenden van elkaar, maar vaak zelfs wat meer. Het was een vriend(in) van je broer of zus, het was een kennis van een kennis of iemand die naar de voetbalclub kwam om te kijken naar de wedstrijd van een nicht of neef. Nu wordt de date gearrangeerd door een datingapp, via een website, een relatiebureau of een Tv-programma, via social media of bij het uitgaan. Je zou denken dat dit niet zo veel verschil uit maakt, het aanbod is groter geworden, je hoeft niet meer zo dicht bij elkaar te wonen, maar verder zou het toch niet zo uit moeten maken? Eeeeeh, wel dus. Het maakt enorm veel verschil!

Er zijn twee knelpunten bij het daten van nu. Allereerst dat je door deze moderne manier van matchen je neiging hebt om de eerste fase, die van de verbinding, over te slaan en niet alleen direct te willen beoordelen of je elkaar geschikt vindt voor een relatie, maar ook heel snel naar de stap met lichamelijke intimiteit te gaan. Dus het proces van aftasten, verkennen etcetera te versnellen. Beide versnellingen (snel een keuze willen maken en snel een relatie willen starten) zorgen voor verkeerde partnerkeuze en een relatie zonder fundament. Zoals een huis zonder fundament in de eerste flinke storm stuk waait, zo gaat ook een relatie zonder fundament snel stuk.

 

Het moderne daten

Het eerste was die snelle beoordeling of het een geschikte partner is. Door de keuze te forceren, is er een grote kans op de verkeerde partnerkeuze. Je beoordeelt elkaar dan namelijk vooral op hoe iemand zich presenteert tegenover een vreemde. Maar als je een relatie met elkaar krijgt, ben je geen vreemde meer voor elkaar. Je hebt elkaar beoordeeld op een unieke situatie in een unieke context. Denk je echt dat het je een betere partner maakt als je je goed kunt presenteren in een situatie waarin je een vreemde voor het eerst ziet? Nee dus. Het lastige is echter dat we op het moment dat we voor het eerst met iets of iemand geconfronteerd worden automatisch in de snelle oppervlakkige beoordeling schieten. Zo werken onze hersenen, dat is nog een overblijfsel van de oertijd. Toen vergrootte het je overlevingskans. Nu is het onhandig. Vooral  in de context van het moderne daten. Dan zorgt dit snelle oppervlakkige oordelen juist voor verkeerde partnerkeuze.

Maar we leven nu eenmaal in deze moderne tijd. Hoe kunnen we voorkomen dat we in die twee valkuilen schieten? Allereerst door ons er bewust van te zijn. Maak geen keuze op grond van je eerste indruk, maar neem de tijd om iemand te leren kennen. Het mooiste zou zijn, als je elkaar de eerste keer even kort ziet, een half uurtje, gericht op even wennen aan elkaar. Stel jezelf tot doel om de eerste keer te gebruiken om te bepalen wat jullie bij de tweede ontmoeting willen doen. Een workshop houtbewerken, een mooie fietstocht of een stukje wandelen? Het maakt niet uit, als je maar samen lekker actief bezig bent en ervaringen deelt. Pas de derde keer ga je echt persoonlijk in gesprek. Je bent geen vreemden meer voor elkaar, bent meer jezelf en kunt dus veel beter inschatten of je die ander echt wil leren kennen.

De eerste kennismaking bestaat dan uit drie ontmoetingen, die laat je volgende door een aantal dates. En dan ‘date’ in de zin van afspraken waarbij je moeite doet om elkaar te leren kennen en elkaar wederzijds te ‘versieren’. De een organiseert een lekker etentje, de ander doet zijn mooiste kleren aan. De een kiest een leuke film uit, de ander trakteert op een wijntje in de pauze. De een bedenkt een mooie wandeltocht, de ander neemt de picknick mee. Ofwel: gedeelde ervaringen en mooie herinneringen opbouwen. De ideale frequentie voor de meeste mensen is wekelijks een ontmoeting. Vaker is niet handig, dan gaat het te snel. Maar meer dan twee weken moet er ook niet tussen zitten, dan wordt de kans dat er gevoelens ontstaan weer kleiner.

Idealiter ‘date’ je wekelijks gedurende drie tot negen maanden met toenemende geestelijke intimiteit, die leidt tot lichamelijke intimiteit. Heb je die na negen maanden nog niet bereikt, dan is de vraag of je wel de juiste partners voor elkaar bent. Want seks is het grootste verschil tussen vriendschap en een romantische relatie. Na die negen maanden is het de bedoeling dat je vaker samen bent (weekenden, vakanties) in toenemende mate. Maar… niet binnen drie maanden al zo’n weekendrelatie starten, wacht liever een half jaar daarmee. Gun jezelf de tijd om aan elkaar te wennen. Ga ook niet te snel samen op vakantie. Het is goed als je elkaar mist! Dat betekent niet, dat je daaraan toe moet geven. Maar dan, 18 tot 36 maanden na de eerste kennismaking is het tijd voor een echt keuze: gaan wij samen verder door het leven of niet? Je kunt bewust kiezen voor een permanente LAT-relatie als je daar beiden achter staat en anders is dit het ideale moment om over samenwonen of trouwen na te denken.


Vijf stappen naar een duurzame liefdesrelatie:

Stap 1: Ontmoet elkaar wekelijks

Stap 2: Start pas na een paar maanden een weekend relatie

Stap 3: Wacht minimaal anderhalf jaar met samenwonen

Stap 4: Maak na uiterlijk drie jaar de keuze: ga er voor of ga uit elkaar.

Stap 5: Blijf elkaar verrassen, blijf nieuwsgierig naar elkaar, zorg goed voor jezelf en de ander.

Marga was overtuigd door dit stappenplan en ging vol vertrouwen het proces van relatiebemiddeling in.

Vijf stappen naar een duurzame liefdesrelatie:

Meer weten over relatiebemiddeling? Klik hier om een vrijblijvend gesprek aan te vragen. Dat kan thuis of online, waar jouw voorkeur naar uitgaat.