Grootste bureau van Nederland Grootste bureau van Nederland
Bijna 40 jaar ervaring Bijna 40 jaar ervaring
Al 65.000+ succesvolle relaties Al 65.000+ succesvolle relaties

De juiste partner: Hoe snelle beslissingen de kans op relatiegeluk saboteren

Hoe vind je de juiste partner? Dat is niet alleen een vraag die de bijna 2 miljoen alleenstaanden in Nederland willen beantwoorden, maar ook diverse wetenschappelijk onderzoekers hebben zich hierover gebogen.

En daaruit blijkt dat het grootste deel van de singles het niet goed aanpakken. Zou dat een reden zijn dat er zo veel mensen ongewenst alleen zijn? En hoe moet het dan wel? Een inschrijving bij Mens & Relatie kan helpen, maar is niet altijd voldoende. Dat blijkt wel uit het verhaal van Joris.

Een vakgenoot sprak me aan in de pauze van een psychologen congres: “Mijn broer Joris is al ruime tijd alleen, dus ik adviseerde hem Mens & Relatie, maar toen zei hij me, dat ze dit vier jaar geleden al had geprobeerd en dat hij alleen maar aan bitches werd voorgesteld”. Nou, daar was ik niet op bedacht! En ik geloofde het ook niet. Het kan best zijn dat iemand niet slaagt (als 3 van de 4 slaagt, slaagt 1 van de 4 niet). Ook kan het best eens zijn dat iemand een voorstel krijgt wat geen succes blijkt, maar ‘alleen maar bitches’, dat kan gewoon niet. Ik nodigde haar uit om samen met haar broer Joris naar kantoor te komen om eens uit te zoeken hoe dat zat.


Verkeerde voorstellen

Zo gezegd, zo gedaan en ze kwamen gezamenlijk naar kantoor. Vanwege privacy redenen kon ik de persoonlijke gegevens van de voorgestelde partners niet met de zus van Joris delen, maar ik kon wel in het algemeen iets vertellen over degenen die aan hem voorgesteld waren en hoe het verlopen was. Dan mocht Joris zelf zeggen of dat wat ik in de computer terug zag en aan hen terug koppelde over de ontmoetingen, ook klopte met zijn herinnering. Toen ik over de vrouwen vertelde en over wat hij in eerste instantie direct na de kennismaking had terug gekoppeld, gaf hij toe, dat het woord bitches inderdaad niet op zijn plaats was.

 

Nog steeds alleen

De zus van Joris pakte dit heel goed op. Ze benadrukte naar Joris toe, dat hij nu – vier jaar later – nog steeds alleen was. Dus pakte ik gelijk maar even door en keek hoe het bemiddelingsverloop was geweest en vooral wat de vrouwen hadden terug gekoppeld over hoe ze het contact met hem hebben ervaren. En eigenlijk bleek dat helemaal niet zo negatief. Ook niet ronduit positief, maar redelijk neutraal. Een van de zaken die me opviel, is dat hij de methodiek van kennismaking van Mens & Relatie niet had opgevolgd.

Kennismaking in drie stappen

Met name twee adviezen, om er geen sollicitatiegesprek maar een leuke ontmoeting van te maken (1) en om elkaar drie maal te ontmoeten (2) heeft hij niet opgevolgd. Hierdoor waren de voorgestelde vrouwen niet enthousiast over hem, maar hij ook niet over de voorgestelde partners. Hij was met name teleurgesteld, dat de vrouwen niet geïnteresseerd in hem waren, zo ervaarde hij het. Maar dat was niet waar! Alle drie de aan hem voorgestelde vrouwen gaven aan dat ze niet super positief waren, maar nog best een volgende afspraak hadden gewild.

Joris vatte ‘niet super positief’ als het ware op als negatief… en wilde geen volgende afspraak. Zo jammer. Want hoe kun je na 1 ontmoeting verwachten dat iemand super positief is? Die ander heeft ook het een en ander meegemaakt, de kans dat die ander voorzichtig is, is groot. En het is ook verstandig. Het is een feit dat beiden bij de eerste kennismaking niet goed uit de verf komen, je bent jezelf niet. Daarom geven we als advies om elkaar drie keer te ontmoeten: de eerste keer kort wat drinken, de tweede keer samen iets leuks ondernemen en pas de derde keer echt over persoonlijke zaken praten. En het contact stap voor stap verdiepen. Tijdens het intakegesprek wordt door de matchmaker niet voor niets benadrukt: “Ik kan een partner voorstellen, maar je zal zelf een succes van de kennismaking moeten maken”. En zo had Joris ook moeten zorgen dat de vrouwen geïnteresseerd in hem raakten. Dat kan niemand anders doen, alleen hijzelf kan zorgen dat iemand interesse voor haar krijgt!


Wetenschappelijk onderzoek

Talloze onderzoekers hebben vragenlijsten afgenomen om lijsten met gewenste eigenschappen samen te stellen. Deze voorkeuren bleken net even anders voor mannen als voor vrouwen, hingen samen met het zelfbeeld van de ondervraagde en werden beïnvloed door zijn of haar toekomstverwachtingen. Het blijkt daarbij vooral te gaan om zaken die niet met uiterlijk te maken hebben (met trefwoorden als: begripsvol, ontwikkeld, betrouwbaar, steunend, liefdevol, ambitieus, sociaal e.d.). Bij online daten, speeddate en matches waarbij je gelijk bij de eerste kennismaking oordeelt, blijkt dat mensen zich vooral laten leiden door het uiterlijk en de uitstraling van die ander.

Wensenlijstjes met kenmerken van de ideale partner werken niet, foto’s en korte ontmoetingen ook niet. Daar is liefde een te complex iets voor. Liefde is bij uitstek het domein van intense gevoelens en daardoor speelt het onderbewuste een (veel) grotere rol dan het bewuste. De lijstjes maak je met je hoofd, het uiterlijk beoordeel je met je ogen, maar de beste keuze maak je met je hart. En een keuze van het hart, kost tijd. Je hart heeft rust en ruimte nodig!

Bij Mens & Relatie geloven we in het belang van meerdere ontmoetingen. De eerste keer is vaak onwennig, de tweede keer leer je elkaar beter kennen en pas bij de derde keer kun je echt dieper ingaan op persoonlijke zaken. Joris had dit proces niet doorlopen, waardoor hij teleurgesteld was dat de vrouwen niet direct enthousiast waren. Maar liefde op het eerste gezicht is zeldzaam! Door zijn haast heeft hij zijn eigen slagingskans gesaboteerd.

Nieuwsgierig geworden naar wat een matchmaker voor jou kan betekenen? Klik hier om een vrijblijvende afspraak te maken.