Grootste bureau van Nederland Grootste bureau van Nederland
Bijna 40 jaar ervaring Bijna 40 jaar ervaring
Al 65.000+ succesvolle relaties Al 65.000+ succesvolle relaties

Verhoog je Kans op Relatiegeluk: De Kracht van Compassie in Liefde

Annemiek verlangt naar liefde en geborgenheid. Maar ze merkt dat ze, elkaar keer als het lijkt te klikken met een man, terug deinst. Er is altijd wel iets wat ze niet leuk aan hem vindt: “Maar het stomme is, dat ik datzelfde ervaar als ik kritisch kijk naar de mannen van mijn vriendinnen. Ze zijn er al jaren gelukkig mee en halen hun schouders op als ik er iets over zeg. Langzamerhand groeit bij mij het besef dat het in mij zit. Ik kan wel zeggen dat ik de juiste nog niet tegen ben gekomen, maar dat is lekker makkelijk, daar los ik het niet mee op.”

Uit de Succes Analyse (een uitgebreide vragenlijst die ik tijdens mijn promotie onderzoek heb ontwikkeld) kwam een onveilige hechting naar voren. Dit herkende Annemiek: ze voelt zich niet op haar gemak als het emotioneel te dichtbij komt. Ze wil graag een hechte relatie, maar vindt het moeilijk om anderen volledig te vertrouwen of afhankelijk van ze te zijn. Ze maakt zich zorgen dat ze gekwetst wordt als ze zichzelf toestaat om emotioneel te dicht bij anderen te komen.


Jouw Verleden en Ervaringen Beïnvloeden Je Huidige Hechtingstijl

Ik denk dat dit voor veel mensen die ongewenst alleen zijn in meerdere of mindere mate herkenbaar is. Als je vroeger in een veilige en liefdevolle thuisomgeving bent opgegroeid heb je daardoor zelfvertrouwen op het gebied van liefde ontwikkeld. Dat is de basis voor de volwassen hechtingstijl. Maar als je een minder veilige en liefdevolle basis hebt gehad is het mogelijk dat je (zelf)vertrouwen op het gebied van liefde in je jeugd minder ontwikkeld is, net zoals sommigen minder goed zijn in grammatica en anderen in rekenen.

Deze veilige of onveilige hechting wordt vervolgens beïnvloed door alles wat je op het gebied van relaties meemaakt. Van de middelbare school waar je misschien verliefd werd, een leuke verkering had, of juist buitengesloten en eenzaam was. Vervolgens als jong volwassene als je bent gaan daten en veel plezier of juist veel pijn hebt gehad. Dan een liefdesrelatie, waarin je hartstocht en passie hebt ervaren of juist kil en koud behandeld werd. Of je had een fijne relatie, maar je partner overleed en je mist je maatje. Dat alles beïnvloedt jouw huidige hechtingstijl.

Een onveilige hechting is dus een hechtingstijl die ontstaat in een moeilijke periode. Om jezelf te beschermen ontwikkel je die hechtingstijl. Op dat moment is het dus een goede, adequate reactie op een onveilige situatie. Hou je echter die stijl vast op het moment dat de situatie veranderd is, dan zal het nieuw relatiegeluk in de weg zitten. De maatschappelijke ontwikkelingen dragen bij aan een onveilige hechting. Dus de kans dat een hechting onveilig blijft, is heden ten dagen groter dan ooit te voren. Dat is een groot probleem in onze huidige westerse samenleving.

 
De Sleutel tot Diepe Verbinding en Duurzaam Relatiegeluk

Zelfcompassie

Uit mijn promotie onderzoek is gebleken dat een groot deel van de cliënten (meer dan 60 %) hun slagingskans kunnen vergroten door meer zelfcompassie! En in het gesprek met Annemiek bleek, dat dit juist haar zwakke punt is. Ze is streng, voor zichzelf en voor anderen. Ze staat liever niet te veel stil bij zwakte, bij emotie, bij pijn. Maar dat is echt nodig, wil ze ooit in staat zijn tot die liefdevolle verbinding die nodig is in een duurzame liefdesrelatie.

Compassie betekent begrip voor de ander, niemand is perfect. Zelfcompassie is je eigen fouten en gebreken en emoties liefdevol onder ogen durven zien. Cognitieve empathie voor de ander en zelfcompassie voor de eigen gevoelens zijn een belangrijk ingrediënt voor relatiegeluk. Met Annemiek deed ik verschillende oefeningen om te kijken hoe ze dichter bij haar eigen gevoel kon komen. Zonder oordelen, zonder veroordelen, maar met liefdevolle aandacht. Dit is nodig, zodat ze ook naar anderen kan kijken zonder te vervallen in direct oordelen en vooral veroordelen. Die neiging had Annemiek – vanuit dat beschermingsmechanisme voor de onveilige hechting – vooral bij potentiële partners. Dat los je niet op met zelfdiscipline of heel hard willen stoppen ermee. Integendeel. Hoe harder je je best daarop doet, hoe minder goed het gaat. Ongeveer zoals wanneer je probeert een kat op je schoot te houden door hem stevig vast te houden. Die kronkelt zich los. Of wanneer je zand op je handpalm houdt en dan je hand dichtknijpt, tot een stevige vuist. Het zand sijpelt door je vingers door. Hoe harder je probeert het vast te houden, hoe meer je het kwijt raakt. In plaats daarvan hebben we geoefend met compassie en zelfcompassie. Graag deel ik in deze blog de oefening die Annemiek heel zinvol vond. Wie weet heb je er ook iets aan!

Deze oefening bestaat uit drie delen. Je moet ze alledrie doen en niet halverwege stoppen! De hele oefening duurt drie kwartier tot anderhalf uur.

Deel 1:
Iedereen heeft wel één of meer dingen van zichzelf waar je een hekel aan hebt, iets waarvoor je je schaamt, je onzeker over voelt, of “niet goed genoeg”. Het hoort bij mensen dat we onvolmaakt zijn, en gevoelens van mislukking of tekort schieten zijn dus een deel van het leven. Richt je nu op één onderwerp of thema waarover je niet tevreden bent over jezelf en jezelf niet goed genoeg voelt. Hier ga je over schrijven. Wat is het van jezelf waar je vaak kritiek op hebt, en hoe voel je je over dit aspect van jezelf? Voel je je bijvoorbeeld gespannen, verdrietig, onzeker, boos, bang? Welke gevoelens komen bij je op als je aan dit aspect van jezelf denkt? Probeer hierover zo eerlijk te zijn als je kunt en laat je gevoelens allemaal boven komen, maar laat je er niet door meeslepen en wees niet melodramatisch! Voel je emoties precies zoals ze zijn – niet meer, niet minder. Schrijf hierover ongeveer een ½ tot 1 pagina.

Deel 2:
Nu je hebt geschreven over dit aspect van jezelf waar je niet tevreden over bent, en de gevoelens die dat bij je oproept, is het de bedoeling dat je verder schrijft over hoe je deze gevoelens ervaart in je lichaam. Heb je bepaalde lichamelijke sensaties wanneer je denkt aan die kant van jezelf die je niet bevalt? Denk bijvoorbeeld aan spanning op de borst, een dof hoofd, spanning in de nek of schouders, een gevoel in je buik, opkomende tranen, enzovoort. Probeer nieuwsgierig te zijn naar deze gewaarwordingen. Kijk bijvoorbeeld of ze ‘vast’ zitten of in beweging zijn, of ze warm of koud zijn, scherp of dof. Probeer nu zo beschrijvend en neutraal mogelijk deze lichamelijke reacties op te schrijven, in enkele zinnen. Bijvoorbeeld: “Als ik denk aan mijn angst om te falen voel ik mijn maag in elkaar krimpen. Mijn spieren in mijn buik zijn gespannen en ik heb een onrustig gevoel in mijn hele buik, en soms voel ik tintelingen omhoog gaan naar mijn keel.” Als je geen lichamelijke reacties ervaart, probeer dan na te gaan of dit een soort algehele dofheid of leegheid is, of dat er echt geen enkele lichamelijke verandering is. Kun je geen enkele lichamelijke reactie bemerken, ga dan door naar het volgende onderdeel.

Deel 3:
Stel je nu een denkbeeldige vriend(in) voor die onvoorwaardelijk van je houdt, je accepteert zoals je bent, vriendelijk en zachtaardig is. Deze vriend(in) heeft in het verleden vergelijkbare ervaringen gehad als jij. Stel je voor dat die vriend(in) al jouw sterke en zwakke punten ziet, inclusief het aspect van jezelf waar je net over hebt nagedacht en waar je ontevreden over bent. De vriend(in) ziet jou volledig zoals je bent. Sta erbij stil dat deze denkbeeldige vriend(in) van je houdt en je accepteert precies zoals je bent, met al je onvolmaaktheden. Deze persoon heeft veel wijsheid en kent de beperkingen van het mens-zijn, en is vriendelijk en begripvol tegenover je. Hij/zij begrijpt dat je geworden bent zoals je bent door je hele geschiedenis en de miljoenen dingen die in je leven zijn gebeurd en die je hebben gemaakt tot wie je nu bent. Je familiegeschiedenis, je genen, je opvoeding, al je ervaringen in je leven – allerlei dingen die jij niet per se gekozen hebt en die vaak buiten je controle zijn gebeurd.
Schrijf nu een brief aan jezelf vanuit het gezichtspunt van die denkbeeldige vriend(in). Richt je aandacht op dat aspect waar het nu om gaat. Wat zou je vriend(in) tegen je zeggen over dat onderwerp dat je zoveel leed bezorgt? Als je denkt dat de vriend(in) voorstellen zou doen om iets te veranderen, vraag je dan af hoe hij/zij die voorstellen zou formuleren om compassie en liefde uit te drukken. Terwijl je aan jezelf schrijft vanuit het perspectief van deze vriend(in) is het belangrijk dat je de kernwaarden steeds in het oog houdt: acceptatie, zachtaardigheid, zorg en betrokkenheid bij jou zoals je bent.


Vijf stappen naar een duurzame liefdesrelatie:

Deze oefening komt uit het online coaching programma dat Mens & Relatie voor haar cliënten heeft ontwikkeld. De matchmaker zoekt een geschikte partner en stelt die aan je voor. Maar vervolgens moet je samen een succes van de kennismaking maken. Mens & Relatie biedt online coaching, een kaarten set met vragen die deze kennismaking positief beïnvloeden, workshops en Webinars. Het blijkt dat mensen die gebruik maken van wat er op dit vlak geboden wordt, meer kans op slagen hebben dan de mensen die vinden dat het allemaal vanzelf moet gaan of de partner op een presenteerblaadje moet komen. Liefde is heel belangrijk. En alles wat de moeite waard is, kost moeite. Belangrijke zaken in het leven komen vrijwel nooit vanzelf. Het hardnekkige misverstand dat liefde vanzelf moet komen, draagt misschien wel bij aan het feit dat er zo veel scheidingen komen (ofwel door verkeerde partnerkeuze of gebrekkige relatievaardigheden) en veel mensen ongewenst alleen zijn.

Vijf stappen naar een duurzame liefdesrelatie: